četvrtak, 8. prosinca 2011.

Ivo Josipović stigao u Bruxelles

Ivo Josipović već je stigao u Bruxelles povodom sutrašnjeg potpisivanja Pristupnog ugovora između Hrvatske i Europske unije. Zajedno s njim, u predsjedničkom zrakoplovu, stigli su i Vesna Pusić i Neven Mimica.

Premijerka Jadranka Kosor je u Bruxelles stigla večeras iz Marseillea, gdje je bila na sastanku Europskih pučana. Kosor putovala redovitom zračnom linijom jer se predsjednički zrakoplov pokvario nakon što je njime u Bruxelles stigao Josipović. Kako doznajemo od našeg izvora, radi se o sitnom kvaru te je premijerka putovala redovnom linijom iz mjera predostrožnosti, a zasada je plan da se svi iz Bruxellesa vrate redovnom linijom.

Kako doznajemo, s Josipovićem je u Bruxelles stigla njegova supruga Tatjana, a s premijerkom Kosor njezin sin Lovro Škopljanac. HRT javlja i kako Josipović i Kosor odsjedaju u različitim hotelima, no večerat će zajedno. Domaćin će im biti šef hrvatske misije pri EU-u Branko Baričević.

Kako neslužbeno doznaju, protokol Unije je imao i problema vezano za redoslijed hrvatskih govornika na sutrašnjoj svečanosti. Tako će, na inzistiranje Bruxellesa, prvo govoriti predsjednik Josipović, a zatim predsjednica tehničke vlade Kosor. Još se ne zna tko će od hrvatskih čelnika sjediti s europskim kolegama na radnom dijelu summita.

Sutra se inače potpisuju dva dokumenta - Ugovor o pristupanju i Završni akt, završni politički dokument Međuvladine konferencije u kojem se navodi sve što je usuglašeno tijekom pregovora.

Na početku svečanosti predviđeni su kratki govori predsjednika Europskog vijeća Hermana Van Rompuya i poljskog premijera Donalda Tuska, čija zemlja predsjeda Unijom u ovom polugodištu, zatim predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa, Parlamenta Jerzyja Buzeka te predsjednika Republike Ive Josipovića i premijerke Jadranke Kosor.

Pogledaj blog Pogledaj blog Pogledaj blog Pogledaj blog Pogledaj blog

Nakon fotografiranja počinje redoviti sastanak na vrhu EU-a, na kojem će prvi put sudjelovati 28 zemalja, od kojih jedna, Hrvatska, u svojstvu promatrača.

Nema komentara:

Objavi komentar