ponedjeljak, 5. prosinca 2011.

devet osvojenih mandata Kukuriku koalicije

Pomirenje s obitelji svoga osnivača Franje Tuđmana i pozicioniranje Miroslava Tuđmana na drugo mjesto u I. izbornoj jedinici, koja obuhvaća sjeverozapad Zagrebačke županije te dio centra i zapada grada Zagreba, HDZ-u nije donijelo više od četiri mandata.

Njih dvoje teško da su mogli ostvariti veći uspjeh. Na simboličnoj razini možda ga najbolje pokazuju ulazak u Sabor poznatog “zviždača” iz Hrvatskih cesta Igora Rađenovića i Ivana Račana, sina prvog hrvatskog premijera iz redova SDP-a. On je, doduše, 11. na listi Kukuriku koalicije, ali kako će Milanović i V. Pusić u novu vladu, on ulazi u kvotu od devet osvojenih mandata Kukuriku koalicije.

Razloga za veselje, osim Kukuriku koalicije, preksinoć je imao još samo Dragutin Lesar, odnosno Branko Vukšić, prvi na laburističkoj listi. Sve ostalo – potop, a najdublje je potonuo zagrebački gradonačelnik Milan Bandić osvojivši tek 2,4 posto glasova.

Na mini saboru HDZ-a za ovu izbornu jedinicu održanom u Vukovaru predsjednica HDZ-a najavila je da će njezina stranka osvojiti najmanje osam saborskih mandata, ali i da ide po deveti. Mjesec dana poslije, birači, kojih je na izbore izišlo 58,95 posto, odlučili su da HDZ (32,93 posto) i Kukuriku koalicija (32,23 posto) osvajaju po šest saborskih mandata, dok je preostala dva osvojio HDSSB (11,45 posto), jedan od pobjednika izbora. HDZ-u da dođe do pobjede nije pomogla ni činjenica da je, ukupno gledajući, osvojio 1481 glas više od Kukuriku koalicije. Jadranki Kosor pak nije pomoglo ni to što je rođena na području 5. izborne jedinice, a što je, kako je rekla na predizbornom skupu u Vukovaru, bio jedan od presudnih razloga zašto se kao prva na listi kandidirala upravo u toj jedinici.

U Saboru će tako iz 5. izborne jedinice građane predstavljati Jadranka Kosor, Petar Čobanković, Danijel Marušić, Franjo Lucić, Tomislav Čuljak, Zvonko Milas (svi HDZ), Igor Dragovan, Zdravko Ronko, Željko Sabo, Josip Vuković, Ivan Vrdoljak, Tihomir Jakovina (svi Kukuriku koalicija) i Boro Grubišić i Dražen Đurović (obojica HDSSB).

Nema komentara:

Objavi komentar